Wat is woonfraude?

Woonfraude is een populaire term welke vooral gebruikt wordt door woningcorporaties, zoals Ymere, Eigen Haard en Rochdale. Met woonfraude wordt feitelijk niet veel meer bedoeld dan het overtreden van de huurovereenkomst. Deze overtreding(en) betreft doorgaans:

• U hebt uw woning onderverhuurd aan een ander;
• U hebt niet uw hoofdverblijf op het adres dat u huur van uw verhuurder;
• U geeft onderdak aan derden.

Deze veelvoorkomende situaties worden betreffen aldus een schending van de huurovereenkomst. Veelal staat het verbod hierop opgenomen in de huurovereenkomst zelf, maar het kan ook volgen uit de algemene huurbepalingen (welke vermoedelijk onderdeel uitmaken van uw huurovereenkomst.

Einde huurovereenkomst?

Doorgaans is het zo dat de woningcorporatie eerst een dossier tegen u opbouwt, om u vervolgens te confronteren met haar bevindingen. Soms wordt u om een reactie gevraagd, maar het kan ook zijn dat u direct een brief voorgeschoteld krijgt, waarmee u uw huurovereenkomst opzegt. Onderteken deze brief nooit direct! Neem altijd eerst contact met ons op, zodat wij een inschatting kunnen maken of het gerechtvaardigd is dat uw huurovereenkomst komt te eindigen.

Onze stelling is: de huurovereenkomst kan altijd nog komen te eindigen, maar laten wij eerst bezien of 1) er gronden zijn om tot een (gedwongen) beëindiging te komen en 2) of er onderhandelingsmogelijkheden zijn.

De ervaring leert dat het vrijwel altijd mogelijk is om – indien u geen sterke zaak hebt – middels een onderhandeling tot een schikking te komen met de woningcorporatie. Zo’n schikking kan eruit bestaan dat u ofwel andere woonruimte krijgt, ofwel dat u een langere termijn krijgt om andere woonruimte te vinden.

Bewijs?

Zaken omtrent woonfraude zijn doorgaans erg feitelijk van aard. Dat wil zeggen; het juridisch kader is niet zo ingewikkeld. De wet en de jurisprudentie zijn duidelijk. Deze zaken staan of vallen dan ook met bewijs. Heeft de woningcorporatie voldoende bewijs dat u de huurovereenkomst hebt geschonden of niet?

Soms lijkt er op het eerste oog voldoende bewijs te zijn voor de woningcorporatie. Veelal blijkt echter dat dit bewijs maar beperkt is en dat er een rechtvaardiging voor de eventuele overtreding van de huurovereenkomst is.

Rechters kunnen niets met stellingen die niet onderbouwd worden. Als de woningcorporatie aldus iets wenst te beginnen tegen u, dan zal er bewijs nodig zijn. Dit bewijs wordt vaak vergaard door onverwachte bezoeken te brengen aan uw adres. Dit kan zowel overdag als in de avonduren. De woningcorporatie kan aanbellen en kijken wie er opendoet. Ook kan het zijn dat de woningcorporatie vraagt of zij binnen mag kijken in de woning. Ons advies is: weiger dat in eerste instantie (ook al heeft de woningcorporatie hier mogelijk recht op, op grond van de huurovereenkomst). Wij vinden het niet alleen een schending van de privacy, maar het kan uw zaak ook negatief beïnvloeden. Alles wat er geconstateerd wordt door de medewerkers van de corporatie wordt namelijk vastgelegd (en later tegen u gebruikt). Zelfs de kleinste details worden genoteerd; hoeveel tandenborstels staan er? Van wie staan er fotolijstjes? Is er vrouwen of mannenkleding aanwezig? Zijn er meerdere bedden opgemaakt? etc. 

Maar ook andere bewijzen kunnen uw zaak maken of breken. Waar doet u boodschappen? Waar neemt u het OV? Waar gaat u naar de apotheek?

Als dit niet gebeurt in de buurt van uw woning, dan wordt al snel de conclusie getrokken dat u wel niet woonachtig zal zijn op het adres. Wij raden u daarom aan om terughoudend te zijn met het delen van informatie. Een woningcorporatie is immers geen politie, Openbaar Ministerie of FIOD. U hoeft dus niet onvoorwaardelijk mee te werken aan alle onderzoeken.

Kort Geding

Het kan voorkomen dat u inmiddels gedagvaard bent door uw verhuurder. De verhuurder eist dan mogelijk ontruiming van de huurwoning in een kort geding. Als dat het geval is, dan is spoedig handelen geboden. Een kort geding vindt plaats op korte termijn en de gevolgen zijn verstrekkend. Indien een ontruiming wordt toegewezen, zult u binnen enkele weken de woning moeten verlaten.

Contact

Speelt er een (potentiële) woonfraude zaak bij u? Bel of mail ons dan direct: 0634853777info@maxadvocaten.nl.

Wij kunnen u dan direct op weg helpen en mogelijk voorkomen dat u het dak boven uw hoofd verliest!

Naar blogoverzicht

Meer informatie?

Heeft u advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met Max Advocaten.

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.