Arbeidsrecht

Onze advocaten arbeidsrecht adviseren werkgever, overheden en werknemers op het gebied van het (collectieve) arbeidsrecht

Onze advocaten arbeidsrecht hebben de maximale expertise op dit dynamische rechtsgebied. Zij volgen jaarlijks cursussen op het gebied van het arbeidsrecht en zijn bekend met de meest recente jurisprudentie en wetgeving.

Wij werken vooral voor werkgevers, maar ook ondernemingsraden, bestuurders en werknemers staan wij bij. Indien u zich nieuw bij ons meldt, dan zullen wij in eerste instantie uw arbeidsovereenkomsten onder de loep nemen. Zijn deze up to date? Zijn deze in lijn met de (eventueel) van toepassing zijnde cao? Indien dat niet het geval is, dan zullen wij de arbeidsovereenkomsten herzien.

Niet alleen arbeidsovereenkomsten worden door ons opgesteld, maar ook alle overige benodigde overeenkomsten, zoals een bruikleenovereenkomst voor bedrijfseigendommen, (lease)autoreglementen, een personeelsgids/handboek en bijvoorbeeld privacyreglementen. Kortom, wij zorgen ervoor dat uw organisatie optimaal in staat is om alle beslommeringen die het arbeidsrecht meebrengt, het hoofd te bieden.

Wij adviseren onder meer op de volgende arbeidsrechtelijke onderwerpen:

Ondernemingsraad (OR)

Naast het grote aantal werkgevers en werknemers die ons weten te vinden, staat wij ook een groot aantal ondernemingsraden bij. Ondernemingen met tenminste 50 werknemers, zijn verplicht om een ondernemingsraad in het leven te roepen. Bij belangrijke besluiten binnen de organisatie van uw onderneming, zal de ondernemingsraad betrokken moeten worden.

Omdat de ondernemingsraad doorgaans bestaat uit werknemers die geen volledige kennis over het arbeidsrecht hebben, is het voor hen des te belangrijker om zich adequaat te laten adviseren door een advocaat.

Statutair Directeur / Bestuurder

Statutair directeuren hebben een bijzondere positie in het arbeidsrecht. Zij hebben in de onderneming zelf weliswaar meer rechten, maar hebben aanzienlijk minder rechten in het kader van ontslag. Naast de statutair directeur, bestaan er ook titulair directeuren. Dat zijn directeuren die die niet in het handelsregister van de Kamer van Koophandel staan ingeschreven als directeur en doorgaans een reguliere arbeidsovereenkomst sluiten met de werkgever. De statutair directeur kan zowel werkzaam zijn op basis van een arbeidsovereenkomst, als op basis van een managementovereenkomst.

Met name op het gebied van het ontslagrecht maakt het verschil of u titulair of statutair bestuurder bent. Deze laatste categorie bestuurders komt veel minder ontslagbescherming toe. Bij het sluiten van de overeenkomst met de onderneming, is het dan ook raadzaam om een advocaat in te schakelen. Wij kunnen u onder meer adviseren over een (langere) opzegtermijn en ontslagvergoeding (golden parachute), indien het tot een ontslag komt.

In dit artikel gaan wij nader in op de verschillen tussen een titulair en statutair directeur/bestuurder.

Kortom, indien u behoefte heeft aan gedegen advies van advocaten die met u meedenken (al ondernemer), dan bent u bij ons aan het juiste adres:

Bel me terug