Advocaat Arbeidsrecht: arbeidsovereenkomst
Een arbeidsovereenkomst vormt de basis van de professionele relatie tussen een werkgever en een werknemer. Het is essentieel om de aard en de voorwaarden van deze overeenkomst goed te begrijpen om zowel werkgevers als werknemers te beschermen tegen mogelijke geschillen. Laten we dieper ingaan op wat een arbeidsovereenkomst precies inhoudt en welke belangrijke elementen en overwegingen hierbij komen kijken.
DEFINITIE VAN EEN ARBEIDSOVEREENKOMST
Een arbeidsovereenkomst komt tot stand wanneer een werknemer zich verplicht om gedurende een bepaalde periode werkzaamheden te verrichten voor een werkgever, tegen een afgesproken loon en onder het gezag van die werkgever. De kenmerken van loon, gezag en persoonlijke arbeidstoezicht onderscheiden een arbeidsovereenkomst van andere soorten overeenkomsten. Dit zijn de elementen uit artikel 7:610 BW. Indien er niet aan deze elementen wordt voldaan, is er geen sprake van een arbeidsovereenkomst.
VOORBEELD VAN GEEN ARBEIDSOVEREENKOMST
Een concreet voorbeeld van een situatie waarin geen sprake is van een arbeidsovereenkomst, is wanneer een tandarts werkzaamheden uitvoert tegen betaling, maar niet onder het gezag van de opdrachtgever werkt. In dit geval wordt eerder gesproken van een overeenkomst tot opdracht dan van een arbeidsovereenkomst. Hier is vrij veel om te doen. Men noemt dit ‘verkapt werknemerschap’. Veel zzp-ers blijken in de praktijk niet gezien te worden als ondernemer, maar als werknemer.
WAT U ALS ONDERNEMER KUNT REGELEN
In een arbeidsovereenkomst moeten cruciale zaken worden vastgelegd, zoals de duur van de overeenkomst, het salaris en de functie van de werknemer. Daarnaast is het verstandig om aanvullende regelingen op te nemen, zoals een proeftijd, opzegtermijn, concurrentiebeding en geheimhoudingsbeding. Deze bepalingen bieden zowel werkgevers als werknemers duidelijkheid en bescherming. Een werkgever kan zich goed beschermen middels het sluiten van een solide arbeidsovereenkomst. De advocaten van Max Advocaten kunnen u daarbij goed van dienst zijn.
RELEVANTE WETGEVING EN COLLECTIEVE ARBEIDSOVEREENKOMSTEN
De wet, met name Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek, is van toepassing op arbeidsovereenkomsten. In sommige sectoren zijn er collectieve arbeidsovereenkomsten (CAO’s) afgesloten, die algemeen verbindend kunnen zijn verklaard. Het kan raadzaam zijn om een CAO expliciet van toepassing te verklaren in een arbeidsovereenkomst, omdat deze dan direct doorwerkt in de individuele overeenkomst.
SOORTEN ARBEIDSOVEREENKOMSTEN
Er zijn twee hoofdvormen van arbeidsovereenkomsten: voor bepaalde tijd en voor onbepaalde tijd. Andere benamingen, zoals nul-uren contracten, vallen vaak onder een van deze twee categorieën. Het is van belang om te weten dat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd in principe een maximale duur van drie jaar heeft, met uitzonderingen die in een CAO kunnen worden vastgelegd.
TIPS BIJ HET SLUITEN VAN EEN ARBEIDSOVEREENKOMST
Bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst is het essentieel om te letten op bedingen zoals het concurrentiebeding, relatiebeding en geheimhoudingsbeding. Deze bepalingen blijven vaak geldig na beëindiging van de overeenkomst, dus het is cruciaal dat ze aan alle wettelijke vereisten voldoen. Het laten vaststellen of beoordelen van een arbeidsovereenkomst door juridische experts kan problemen in de toekomst helpen voorkomen. Dit geldt temeer nu het arbeidsrecht een dynamisch rechtsgebied is, dat meer dan eens onderhevig is aan veranderingen. Zo is een nevenwerkzaamhedenbeding niet zonder meer rechtsgeldig en dient een concurrentie- en relatiebeding ook aan voorwaarden te voldoen. Bedingen die niet aan deze voorwaarden voldoen, zijn niet rechtsgeldig. Tot slot is van belang dat u het voor uzelf eenvoudiger maakt om een werknemer te ontslaan op staande voet. De arbeidsovereenkomst kan u daarbij enorm helpen, als deze op de juiste wijze is opgesteld. Hetzelfde geldt voor geschillen omtrent het disfunctioneren van een werknemer.
CONCLUSIE
Een goed doordachte arbeidsovereenkomst is van groot belang voor zowel werkgevers als werknemers. Het zorgt voor duidelijkheid, transparantie en juridische bescherming. Het is raadzaam om bij het opstellen van een arbeidsovereenkomst rekening te houden met alle relevante wetgeving, collectieve arbeidsovereenkomsten en de specifieke behoeften van beide partijen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een kosteloos adviesgesprek. De advocaten van onze Sectie Arbeidsrecht staat u graag te woord. Uiteraard ook indien u een werknemer wenst te ontslaan vanwege het overtreden van zijn of haar arbeidsovereenkomst.