Advocaat voor Werkgevers: Zieke Werknemers

Ziekte en Arbeidsongeschiktheid

Inleiding

Ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn complexe onderwerpen die zowel werknemers als werkgevers diepgaand beïnvloeden. De wetgeving is ontworpen om ervoor te zorgen dat werknemers tijdens hun ziekte niet in een kwetsbare positie komen te verkeren. Dit betekent dat zowel werkgever als werknemer zich moeten inspannen voor een effectieve re-integratie. De ervaring leert dat werkgevers vaak met hun rug tegen de muur staan als het om zieke werknemers gaat. Zij zijn aan handen en voeten gebonden en worden vaak volledig overgelaten aan het oordeel van een bedrijfsarts. Een advocaat met kennis van het arbeidsrecht is dan onmisbaar.

Dit artikel verkent de juridische aspecten van ziekte en arbeidsongeschiktheid, inclusief verplichtingen, rechten en de mogelijkheden voor ontslag. Wilt u kennismaken met onze gespecialiseerde arbeidsrechtadvocaten? Neem dan contact met ons op.

Arbeids(on)geschiktheid

Arbeidsongeschiktheid wordt gedefinieerd als het onvermogen van een werknemer om de afgesproken (bedongen) werkzaamheden te verrichten als gevolg van ziekte. Deze ziekte kan zowel fysieke als psychische klachten omvatten. Belangrijk om op te merken is dat niet elke zieke werknemer automatisch als arbeidsongeschikt wordt beschouwd. Het is de taak van de bedrijfsarts om te bepalen in hoeverre de ziekte van invloed is op de arbeidscapaciteit van de werknemer. Deze beoordeling is cruciaal, omdat zij de basis vormt voor de verdere stappen in het re-integratieproces. Een goede bedrijfsarts is dan ook zeer belangrijk.

Doorbetaling van Loon

Volgens de wet hebben werknemers in principe recht op doorbetaling van (een deel van) hun loon gedurende 104 weken als zij door ziekte, zwangerschap of bevalling niet kunnen werken. Werkgevers hebben echter de mogelijkheid om wachtdagen in te voeren, waarbij de werknemer de eerste of eerste twee dagen van ziekte geen recht heeft op loon. Dit geldt echter alleen voor de eerste ziekteperiode; indien de werknemer binnen vier weken opnieuw ziek wordt, mogen deze wachtdagen niet opnieuw worden toegepast. Het is essentieel dat zowel werkgevers als werknemers goed op de hoogte zijn van deze regels om financiële verrassingen te voorkomen.

Controlevoorschriften

Werkgevers zijn verantwoordelijk voor het opstellen van (controle)voorschriften waaraan werknemers moeten voldoen tijdens hun ziekte. Deze voorschriften moeten redelijk zijn, schriftelijk worden vastgelegd en bevatten vaak een verplichting voor de werknemer om informatie te verstrekken over de aard van zijn of haar ziekte. De werkgever mag ook informatie vragen over de vermoedelijke duur van de ziekte. Het is belangrijk dat deze regels in goed overleg worden vastgesteld, om onnodige spanningen te vermijden.

Re-integratie

De Wet verbetering poortwachter legt een zware verantwoordelijkheid bij werkgevers om zich in te spannen voor de re-integratie van arbeidsongeschikte werknemers. Werknemers zijn op hun beurt verplicht om actief mee te werken aan een spoedige terugkeer naar het werk. Het niet voldoen aan deze verplichtingen kan financiële gevolgen hebben voor de werkgever, zoals loonsancties waarbij het bedrijf nog een jaar lang het loon van de werknemer moet doorbetalen. Daarnaast kan het UWV sancties opleggen aan werknemers die niet meewerken aan hun re-integratie.

Ontslag van een Zieke Werknemer

Het beëindigen van een arbeidsovereenkomst tijdens arbeidsongeschiktheid kan op verschillende manieren:

  1. Vaststellingsovereenkomst: Een beëindiging met wederzijds goedvinden.
  2. Opzegging met instemming van de werknemer.
  3. Opzegging met toestemming van het UWV: Dit is noodzakelijk bij langdurige ziekte.
  4. Ontbinding door de kantonrechter: Dit kan gebeuren als de UWV-toestemming is afgewezen of bij frequent ziekteverzuim.

Daarnaast kan een arbeidsovereenkomst beëindigen door andere omstandigheden, zoals proeftijdontslag of ontslag op staande voet. Het is cruciaal om te realiseren dat bij ontslag van een zieke werknemer de werknemer geen recht heeft op een ziektewetuitkering als hij of zij meewerkt aan het ontslag. Er gelden bovendien strikte voorwaarden voor ontslag op staande voet of tijdens de proeftijd. Juridisch advies is daarom sterk aanbevolen om de belangen van alle partijen goed te behartigen.

Lees onze beantwoording van de meest gestelde vragen (faq) bij het ontslag van werknemers hier.

Advocaat Werkgever bij Ziekte

De juridische aspecten van ziekte en arbeidsongeschiktheid zijn veelzijdig en vereisen nauwkeurige kennis van de wetgeving en regelgeving. Zowel werkgevers als werknemers moeten zich bewust zijn van hun rechten en plichten in deze situaties. Bij Max Advocaten hebben we ruime ervaring in het adviseren van zowel werknemers als werkgevers in kwesties rond arbeidsongeschiktheid en re-integratie. Ons team staat klaar om u bij te staan en te zorgen dat uw belangen goed worden behartigd in deze uitdagende processen. Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning.

Contact

Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen via de contactgegevens op onze website. Onze specialisten staan klaar om je te adviseren en te ondersteunen bij jouw ontslagzaak. Je vindt ons hier:

via onze contactpagina
per e-mail
per telefoon

Wij houden kantoor in Hoofddorp onder de rook van Schiphol, maar werken landelijk.

Naar blogoverzicht

Meer informatie?

Heeft u advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met Max Advocaten.

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.