Boete opgelegd door SNCU? Er zijn uitwegen

De Stichting Naleving CAO voor Uitzendkrachten (hierna: de SNCU) ziet onder meer toe op een correcte naleving van de CAO voor Uitzendkrachten. Hiertoe doet de SNCU onderzoek bij ondernemingen, en leggen zij veelvuldig hoge boetes en vorderingen voor schadevergoedingen op aan bedrijven. Deze vorderingen van de SNCU houden voor de rechter echter niet altijd stand.

Is uw onderneming een vordering schadevergoeding of forfaitaire geldboete opgelegd door de SNCU? Treed dan snel in contact met onze uitzendrecht advocaat om te bekijken wat voor u mogelijk is.

Gerechtshof ‘s-Hertogenbosch 10 januari 2017, ECLI:NL:GHSHE:2017:32

Een belangrijke uitspraak in dit kader is de uitspraak van het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch van 10 januari 2017. In deze zaak heeft het Hof de vordering van de SNCU afgewezen. De Hof is tot de conclusie gekomen dat niet voldoende is komen vast te staan dat de toezicht en leiding over de werknemers van de onderneming bij de opdrachtgevers lag. Hierdoor kon niet met voldoende zekerheid worden gesteld dat sprake was van een uitzendovereenkomst. Een en ander wordt hieronder nader toegelicht.

Definitie werkingssfeer

Allereerst is van belang welke definitie in de CAO zelf staat opgenomen voor de werkingssfeer van deze CAO. De tekst van het betreffende artikel luidt: “Deze CAO is van toepassing op de uitzendovereenkomsten tussen uitzendkrachten en een uitzendonderneming, indien en voor zover de omvang van de uitzendsom ten minste 50 procent van het totale premieplichtig loon op jaarbasis van die uitzendonderneming bedraagt.”

Omdat de SNCU alleen bevoegdheden heeft ten aanzien van ondernemingen die onder de werkingssfeer van deze CAO vallen, is het dus van belang dat de betreffende onderneming een uitzendonderneming is, die uitzendovereenkomsten sluit met uitzendkrachten.

Definitie uitzendovereenkomst

Het is daarom van belang om te bekijken wat een uitzendovereenkomst precies is. In artikel 7:690 BW is de uitzendovereenkomst gedefinieerd als de arbeidsovereenkomst waarbij de werknemer door de werkgever, in het kader van de uitoefening van het beroep of bedrijf van de werkgever ter beschikking wordt gesteld van een derde om krachtens een door deze aan de werkgever verstrekte opdracht arbeid te verrichten onder toezicht en leiding van de derde.

Leiding en toezicht
Gelet op deze definitie van de uitzendovereenkomst, doet het er zake of sprake is van leiding en toezicht van een derde op de door de onderneming verstrekte werknemers. Wat hieronder precies wordt verstaan, is in de wet niet bepaald. In lijn met vaste jurisprudentie wordt hiervoor aangesloten bij het gezagsvereiste. Het is dan de vraag of sprake is van werkgeversgezag van de opdrachtgever(s) van de onderneming over de werknemers van de onderneming. Dat gezag moet van dien aard zijn, dat de werknemers de arbeid verrichten onder leiding en toezicht van deze opdrachtgever(s). Alleen dan is sprake van feitelijk werkgeversgezag.

Conclusie
Het bovenstaande in ogenschouw genomen, moet vast komen te staan dat het toezicht en de leiding over de werknemers van de onderneming bij de opdrachtgevers ligt, zodat sprake is van uitzendovereenkomsten. Indien dit niet kan worden vastgesteld, is de SNCU niet gerechtigd haar bevoegdheden uit te oefenen ten aanzien van de onderneming. De vordering van de SNCU zal in zo’n geval worden afgewezen.

Naar blogoverzicht

Meer informatie?

Heeft u advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met Max Advocaten.

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.