Incasso Advocaat

Als advocaat gespecialiseerd in incasso en gerelateerde juridische kwesties, wil ik graag enkele belangrijke aspecten van incasso, buitengerechtelijke kosten, de rol van de deurwaarder, wettelijke (handels)rente, beslaglegging, faillissementsaanvragen en de rol van de rechtbank bespreken.

Incasso Advocaat voor het MKB

Incasso betreft het proces waarbij schuldeisers trachten hun verschuldigde gelden te recupereren van debiteuren die hun financiële verplichtingen niet hebben nagekomen. Dit kan een complex proces zijn, vooral indien de debiteur weigert te betalen of niet in staat is om te betalen. Max Advocaten heeft het gehele pallet in huis om uw facturen toch geïncasseerd te krijgen. Wij hebben overtuigende brieven, bijten ons vast in uw dossier, kunnen beslag leggen en eventueel het faillissement aanvragen van de debiteur.

Incasso kan een bijzonder uitdagende taak zijn voor het midden- en kleinbedrijf (MKB). Het is essentieel voor MKB-bedrijven om effectieve incassoprocedures te hebben, omdat late of onbetaalde facturen de cashflow kunnen beïnvloeden en de bedrijfsvoering kunnen verstoren.

Het is belangrijk voor MKB-bedrijven om duidelijke betalingsvoorwaarden te stellen en deze te communiceren aan hun klanten. Dit kan helpen om misverstanden te voorkomen en de kans op late betalingen te verminderen.

Als een klant niet betaalt, kan een MKB-bedrijf een incassobureau of een advocaat inschakelen om te helpen bij het innen van de schuld. Het is belangrijk om te weten dat er kosten verbonden kunnen zijn aan deze diensten, maar deze kunnen vaak worden verhaald op de debiteur in de vorm van buitengerechtelijke kosten.

In sommige gevallen kan een MKB-bedrijf ook overwegen om juridische stappen te ondernemen, zoals het aanvragen van faillissement van de debiteur of het leggen van beslag op eigendommen. Dit zijn echter ingrijpende maatregelen die zorgvuldig moeten worden overwogen en idealiter moeten worden besproken met een gespecialiseerde advocaat.

Het is altijd raadzaam om professioneel juridisch advies in te winnen bij het navigeren door het incassoproces. Een gespecialiseerde advocaat kan u begeleiden door het proces, u adviseren over uw rechten en opties, en u helpen om de beste strategie voor uw specifieke situatie te bepalen.

Advocaat Openstaande Facturen

Niets is vervelender dan onbetaalde facturen. Natuurlijk heeft u zelf al talloze malen aan uw debiteur verzocht om de facturen te voldoen, maar de debiteur geeft daar geen gehoor aan. Dat kan een debiteur ook relatief eenvoudig doen, aangezien uzelf geen stok heeft om mee te slaan. Wij als advocaat hebben dat wel. Onze brieven ook vaak hard binnen bij een debiteur. De debiteur weet dat het menens is en komt vaak in beweging als wij hen aanschrijven. Dit geldt temeer nu wij beslag kunnen laten leggen, kunnen dagvaarden en/of het faillissement van een debiteur kunnen aanvragen (als er minimaal 1 steunvordering is).

In het kader van het incasseren van openstaande facturen, is de strategie ook van belang. Afhankelijk van de zaak dient de toonzetting in bepaalde gevallen neutraler te zijn dan in andere gevallen. Soms is er namelijk geen sprake van kwade opzet, maar is het geld er simpelweg niet. Als een debiteur dan netjes blijft communiceren en laat zien dat er wel geld aan zal komen, dan heeft het doorgaans weinig nut om de debiteur het mes op de keel te zetten. In andere gevallen is dat wel verstandig. Soms wordt u aan het lijntje gehouden, maakt de debiteur (verkeerde) keuzes en wordt er slecht (of niet) gecommuniceerd. In dat geval kan een harde toonzetting/aanpak het gewenste effect sorteren.

Onze incasso advocaten bespreken uw incassozaak met u door en bepalen aan de hand van de feiten de juiste strategie. Dit levert bewezen resultaten op. U kunt hier contact met ons opnemen.

Buitengerechtelijke Kosten

Buitengerechtelijke kosten zijn de kosten die gemaakt worden alvorens een zaak voor de rechter komt. Deze kunnen bestaan uit kosten voor het verzenden van aanmaningen, het voeren van onderhandelingen of het treffen van een betalingsregeling. De buitengerechtelijke incassokosten worden berekend aan de hand van een staffel; des te hoger de vordering, des te hoger de buitengerechtelijke incassokosten.

Het is altijd verstandig om de buitengerechtelijke incassokosten aan te zeggen in een sommatiebrief. De hoogte van de kosten kan eenvoudig berekend worden via tools die op het internet te vinden zijn. De kosten zijn wel gemaximeerd; € 6.775,-.

Deurwaarder

De deurwaarder speelt een cruciale rol in het incassoproces. Zij zijn degenen die wettelijk bevoegd zijn om beslag te leggen op eigendommen van de debiteur om de schuld te voldoen. Zij kunnen echter pas beslag leggen nadat een advocaat een beslagrekest (verzoekschrift) daartoe heeft ingediend bij de rechtbank. Het indienen van zo’n verzoek tot het leggen van beslag is relatief eenvoudig. Een rechter toetst zo’n verzoek namelijk slechts summier. Dat betekent dat hij slechts kort beoordeelt of de vordering hem rechtmatig voorkomt. Als dat zo is, dan wordt er verlof verleend om beslag te leggen. Het beslagrekest krijgt dan een stempel van de rechtbank, waarna de deurwaarder het beslag kan leggen.

Wettelijke (handels)rente

Wettelijke rente is de rente die een schuldeiser wettelijk kan vorderen van een debiteur die te laat is met betalen. Voor handelstransacties geldt een hogere rente, de zogenaamde wettelijke handelsrente.

Advocaat Beslag Leggen

Beslaglegging is een juridische procedure waarbij een deurwaarder eigendommen van de debiteur in beslag neemt om een schuld te voldoen. Dit kan gaan om roerende zaken (auto’s, machines etc), onroerende zaken, maar ook bankrekeningen. Indien er sprake is van beslag op een bankrekening, dat wordt dit een ‘derdenbeslag’ genoemd. De schuldeiser legt dan namelijk beslag onder een derde, te weten de bank die geld van de schuldenaar onder zich houdt. Een derdenbeslag kan ook plaatsvinden bij andere partijen dan bij een bank. Indien de schuldenaar bijvoorbeeld nog geld van een opdrachtgever van hem krijgt, dan kan er beslag gelegd worden onder die opdrachtgever. Indien de opdrachtgever dan geld dient te betalen aan de schuldenaar, dan is de opdrachtgever gehouden om dat geld te betalen aan de beslaglegger. Het is de opdrachtgever dan niet langer toegestaan om het geld te betalen aan de schuldenaar.

Advocaat Faillissement Aanvragen

Het aanvragen van faillissement is een drastische maatregel die kan worden genomen als een debiteur niet in staat is om zijn schulden te betalen. Het faillissement moet worden aangevraagd bij de rechtbank.

Rechtbank

De rechtbank speelt een belangrijke rol in het incassoproces. Zij zijn degenen die uiteindelijk beslissen over zaken als faillissementsaanvragen en beslagleggingen. Wij weten als geen ander hoe te handelen bij de rechtbank. Ons team procesrecht heeft door haar jarenlange ervaring een grote voorsprong op veel andere advocaten, juristen en incassobureaus. Ten opzichte van incassobureaus kunnen wij bovendien overal in Nederland procederen, bij iedere rechtbank (en niet slechts bij kantonzaken).

Contact Advocaat Hoofddorp

Wenst u uw facturen te laten incasseren door gespecialiseerde incasso advocaten? Neem dan contact op met Max Advocaten. Ons hoofdkantoor is gevestigd in Hoofddorp, maar wij zijn ook te bereiken via:

via onze contactpagina
per e-mail
per telefoon

Naar blogoverzicht

Meer informatie?

Heeft u advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met Max Advocaten.

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.