Advocaat voor Aandeelhouders

Aandeelhouderschap (B.V. /N.V.)

Aandeelhouderschap brengt een specifieke verantwoordelijkheid met zich mee in de dynamiek van een vennootschap. Of je nu al aandeelhouder bent, overweegt er een te worden, of geconfronteerd wordt met andere aandeelhouders, begrip van de rechten en plichten die hiermee gepaard gaan, is cruciaal. Deze materie kan soms best abstract en complex zijn. Dat begrijpen wij als geen ander. Wij kunnen u als (toekomstig) aandeelhouder begeleiden en adviseren.

Wat is een Aandeelhouder?

Een aandeelhouder, of het nu een natuurlijk persoon of een rechtspersoon is, bezit minstens één aandeel in een vennootschap, zoals een besloten vennootschap of een naamloze vennootschap. Het aandeelhouderschap wordt vaak gezien als een vorm van eigendom, wat betekent dat men de vruchten plukt van het succes van de onderneming, inclusief het delen in de behaalde winst/dividend.

Rechten en Plichten van een Aandeelhouder

Aandeelhouders genieten bepaalde rechten en dragen specifieke verplichtingen. Hieronder vallen het recht op dividend, het bijeenroepen van een algemene vergadering van aandeelhouders (AvA), het betalen van de nominale waarde van de aandelen, stemrecht tijdens aandeelhoudersvergaderingen, en in beginsel het recht om het eigen belang voorop te stellen.

De Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA)

De AvA, gevormd door alle aandeelhouders gezamenlijk, heeft in principe alle bevoegdheden die niet aan het bestuur of anderen zijn toegekend. Het bestuur moet de AvA voorzien van de benodigde informatie, en de AvA kan instructies geven aan het bestuur, die moeten worden opgevolgd, tenzij ze in strijd zijn met het belang van de vennootschap en haar onderneming.

Besluiten binnen de AvA worden genomen met een gewone meerderheid van stemmen, tenzij de wet of statuten anders voorschrijven. Sommige aandelen kunnen meer stemrechten hebben, terwijl andere aandelen mogelijk geen stemrecht of winstrecht hebben, afhankelijk van statutaire bepalingen.

Geschillen tussen Aandeelhouders

Het voorkomen van geschillen tussen aandeelhouders is essentieel. Het is raadzaam om vooraf afspraken te maken, bijvoorbeeld in een aandeelhoudersovereenkomst, om mogelijke negatieve gevolgen te minimaliseren. Geschillen kunnen voortkomen uit persoonlijke of zakelijke omstandigheden, zoals overlijden, ziekte, veranderingen in marktomstandigheden, of meningsverschillen. Onze advocaten van de sectie Contractenrecht helpen u graag. Wij hebben jarenlange ervaring op het gebied van aandeelhoudersgeschillen. Ook in het geval u uw aandelen wenst te verkopen, of juist aandelen wenst te kopen, kunt u ons bereiken. De advocaten van onze sectie Contractenrecht werken in die casus nauw samen met onze advocaten van de sectie Fusies & Overnames.

Rol van Advocaat

Een advocaat kan worden ingezet om geschillen tussen aandeelhouders te voorkomen, bijvoorbeeld door het opstellen van een aandeelhoudersovereenkomst. Daarnaast kan een advocaat worden betrokken bij situaties waarin een aandeelhouder een geschil heeft met andere aandeelhouders of met het bestuur. Ook kan een advocaat worden geraadpleegd als een aandeelhouder schuldeiser is van de vennootschap.

Kortom, begrip van de rechten, plichten en mogelijke geschillen tussen aandeelhouders is van vitaal belang voor een soepele werking van een vennootschap. Schroom niet om contact met ons op te nemen. Dat kan via onze contactpagina.

Naar blogoverzicht

Meer informatie?

Heeft u advies of meer informatie nodig over dit onderwerp? Neem dan gerust en vrijblijvend contact op met Max Advocaten.

Google reCaptcha: ongeldige sitesleutel.