Hoe om te gaan met een disfunctionerende werknemer? Hierbij een stappenplan voor werkgevers!
Een werknemer die niet naar behoren functioneert, kan een uitdaging vormen voor een werkgever. Het proces van het overwegen van ontslag vereist echter zorgvuldige voorbereiding en naleving van wettelijke regels. Hier zijn 8 tips en een stappenplan om op een effectieve manier om te gaan met een disfunctionerende werknemer.
Voordat wij hier nader op ingaan, is het van belang te beseffen dat een ontslag op grond van disfunctioneren nauw luistert. Wij adviseren u dan ook altijd contact op te nemen met onze advocaten van de sectie arbeidsrecht. Zij weten u te behoeden voor veel gemaakte fouten en begeleiden u in het ontslagtraject.
1. Maak een Functioneringsverslag
Begin met het grondig documenteren van de geconstateerde gebreken in het functioneren van de werknemer. Zorg ervoor dat deze gebreken deugdelijk zijn vastgelegd in periodieke functionerings- en beoordelingsverslagen. Het is essentieel dat deze besprekingen met de werknemer duidelijk, concreet en onomwonden zijn.
2. Maak het Disfunctioneren Concreet met Voorbeelden
Specificeer de klachten over het functioneren van de werknemer en voorzie ze van concrete voorbeelden. Objectief meetbare resultaten moeten de basis vormen van de klachten. Zorg ervoor dat externe oorzaken van het niet behalen van doelen zijn uitgesloten.
3. Geef Geen Tegenstrijdige Signalen
Vermijd tegenstrijdige signalen, zoals het toekennen van extra beloningen aan een disfunctionerende werknemer. Dit kan als een contra-indicatie worden beschouwd en afbreuk doen aan de ernst van de klachten.
4. Bied een Verbeterplan Aan
Presenteer de werknemer met een duidelijk verbeterplan. Bied ondersteuning, zoals training, cursussen, of coaching, om de werknemer de kans te geven zich te verbeteren. Geef voldoende tijd en aandacht aan dit verbeterproces.
5. Zoek naar Ander Passend Werk
Als het functioneren ondanks de geboden begeleiding niet verbetert, zoek dan naar andere passende werkzaamheden, zowel binnen als buiten de organisatie. Zorg ervoor dat de werknemer bereid is deze taken uit te voeren.
6. Bespreek het Disfunctioneren Meteen
Neem direct initiatief om het disfunctioneren met de werknemer te bespreken. Halfslachtige benaderingen kunnen later tijdens een ontslagprocedure tegen je werken. Wees duidelijk en ondubbelzinnig over de geconstateerde gebreken.
7. Biedt een Vaststellingsovereenkomst Aan
Probeer eerst in onderling overleg tot beëindiging van het arbeidscontract te komen. Als de werknemer instemt, leg dit dan vast in een vaststellingsovereenkomst die aan de juiste voorwaarden voldoet. Voor meer informatie over de vaststellingsovereenkomst, verwijzen wij u naar deze blog. In het kader van een ontslag is de ontslagvergoeding doorgaans een relevant onderwerp. Hier lees u meer over in deze blog.
8. Laat het Arbeidscontract Door de Rechter Ontbinden
Als alle stappen zijn doorlopen en het functioneren blijft aantoonbaar onvoldoende, overweeg dan het ontbinden van het arbeidscontract via de Kantonrechter. Zorg ervoor dat alle stappen zorgvuldig zijn doorlopen om de kans op juridische complicaties te minimaliseren.
Tips bij Voorbereiding Ontslag Wegens Disfunctioneren
- Bespreek klachten direct en onomwonden met de werknemer.
- Beoordeel het functioneren aan de hand van objectieve maatstaven en concrete voorbeelden.
- Documenteer klachten in functioneringsverslagen.
- Stimuleer de werknemer met beloningen na waargenomen verbeteringen.
- Motiveer de werknemer met begeleiding, zoals cursussen of outplacement.
- Zoek vakkundig advies bij het verbetertraject om valkuilen te vermijden.
Het naleven van deze tips en het zorgvuldig doorlopen van het stappenplan kan helpen bij het effectief omgaan met een disfunctionerende werknemer en het minimaliseren van juridische complicaties.